Śniadanie Daje Moc

Na kilka dni przed akcją organizowaną w ramach V edycji programu edukacyjnego „Śniadanie daje moc” wychowawczynie  klas I-III i  oddziału przedszkolnego opowiedziały dzieciom o planach zorganizowania wspólnego śniadania. Dzieci mogły wcześniej przygotować się oraz porozmawiać o tym między sobą i w domu z rodzicami.

 Dzisiejszego dnia uczniowie przed przystąpieniem do pracy poznali 12 zasad zdrowego żywienia. Następnie po dokładnym umyciu rąk, ochoczo przystąpili przy pomocy rodziców i nauczycieli do przygotowywania zdrowego i pysznego śniadania. Dzieci podczas robienia śniadania miały do wykorzystania różnorodne produkty: pieczywo ciemne i jasne, masło, sery białe i żółte, jajka, wędliny i najróżniejsze warzywa między innymi – pomidory, ogórki świeże i kiszone, rzodkiewka, szczypiorek, papryka, sałata. Nie zabrakło również zdrowych, kolorowych owoców, pysznych koktajli, soków i deserów.
W jednej z klas przyniesione produkty ułożono przy pomocy rodziców na zaaranżowanym bufecie jako kolorowe wyspy – wyspa owocowa, wyspa warzywna, kanapkowa.
Dzieci zostały zachęcone do odwiedzenia każdej wyspy i skomponowania swojego ulubionego śniadania tego dnia.
Aż przyjemnie było patrzeć jak uczniowie z apetytem pałaszują kolorowe kanapki przygotowane przez siebie. Szykowanie śniadania było dla wszystkich doskonałą okazją do współpracy i przyniosło wiele radości z samodzielnie przygotowanego posiłku. Podczas pracy dzieci uczyły się jak ciekawie i estetycznie przygotowywać pożywne śniadanie dla całej rodziny. Całe przedsięwzięcie powiodło się dzięki rodzicom, którzy przygotowali wszystkie potrzebne produkty.