Savoir-vivru przy stole wielkanocnym
W środę 12 kwietnia w naszej szkole zapanowała świąteczna i ciepła atmosfera. Przez ostatnie dni dzieci poznawały różne tradycje związane ze Świętami Wielkiej Nocy oraz znaczenie pokarmów jako symboli świątecznych. Zwieńczeniem licznych opowieści o zwyczajach wielkanocnych było przygotowanie wspólnego świątecznego stołu , do dekoracji którego dzieci wykorzystały własnoręcznie wykonane stroiki i ozdoby wielkanocne. Uczniowie ochoczo przystąpili do przygotowania śniadania, wykorzystując wiedzę na temat pięknego nakrywania stołu na specjalne okazje. Na świątecznym stole nie mogło zabraknąć: jaj, baranka wielkanocnego, szyneczki, chlebka oraz baby wielkanocnej i koszyczka z pokarmami.
Kiedy stół był gotowy przybyli zaproszeni goście. Przed rozpoczęciem wspólnego śniadania Pani dyrektor złożyła wszystkim świąteczne życzenia. Zebrani podzielili się jajkiem składając sobie życzenia. Następnie zasiedliśmy do pięknie udekorowanego i bogato zastawionego stołu, pamiętając o kulturalnym zachowaniu się przy nim. Dziękując za wspólny posiłek i mile spędzony czas rozeszliśmy się do swoich klas. Mamy nadzieję, że wiedzą na temat savoir-vivru przy stole będzie przez nich wykorzystywana podczas zbliżających świąt i w życiu codziennym.