Zapytanie ofertowe

  Zespół Szkolno–Przedszkolny w Gorzędowie zaprasza do złożenia oferty na usługę przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających  do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie

 I.                   ZAMAWIAJĄCY NAZWA I ADRES:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Gorzędowie ul. Józefa Adamowskiego 7

 97-360 Kamieńsk , tel. 446817117

II.                PRZEDMIOT ZAPYTANIA OFERTOWEGO

 Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia

 1.    Zamawiający zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania usługi polegające na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków w formie cateringu dla dzieci w wieku 4-15 lat do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie od 11.09.2023r. do 20.06.2024r. według kalendarza roku szkolnego z wyłączeniem przerw świątecznych, ferii i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

2.    Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie jednego ciepłego posiłku dziennie dla dzieci w wieku 4-15 lat, w ilości prognozowanej 40 dzieci uczęszczających  do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie. Posiłki mają być w formie drugiego dania.

3.  Posiłki będą dostarczane i wydawane o godzinie 11.30, przygotowywane przez Wykonawcę od poniedziałku do piątku w roku szkolnym 2023/2024 z wyłączeniem świąt i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

4. Do obowiązków Wykonawcy należy:

a.       przygotowanie posiłku,

b.      dostarczenie gotowych gorących posiłków w pojemnikach jednorazowych ze sztućcami.

c.       dokonywanie comiesięcznych rozliczeń  za dostarczone posiłki,

 

5.  Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień. Termin informacji o zapotrzebowaniu oraz forma jej przekazania zostanie uzgodniona z Wykonawcą.

6.   Zamawiający zapłaci  Wykonawcy  wyłącznie  za  posiłki  wydane  dzieciom  zgodnie  z codziennym zapotrzebowaniem.

7.  Szacunkowa liczba dzieci spożywających posiłki zamówieniem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.

 8.  Jadłospis:

1)   Jadłospis  będzie   sporządzany   przez   Wykonawcę   (zaleca   się   różnorodność  zestawów żywieniowych). Jadłospis przedstawiany będzie na 7 dni, najpóźniej do czwartku poprzedzającego  tydzień,  którego jadłospis dotyczy.  Wszelkie zmiany   w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę.

2)   Tygodniowy jadłospis obejmować  będzie  drugie danie.

3)   Pod pojęciem drugie danie należy rozumieć posiłek mięsny/rybny z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, kluski śląskie. makaron z sosem i krokiety itp.

4)   Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia.  Wykonawca  w  ramach  świadczonych  usług  zobowiązany  jest  do  współpracy  z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie.

  Standardy żywienia:

a) Wykonawca zobowiązany jest  do  przygotowania,  dostarczenia i  wydania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U.  z 2006 r Nr 171, poz.1225 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do ustawy.

b)   Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłku oraz normy produktów dla dzieci w wieku 4-15 lat. Wyklucza się posiłki sporządzone na bazie półproduktów. Produkcja posiłków powinna odbywać się  z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.

 

c)    Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w przepisach dobrego żywienia oraz SIWZ, Zamawiający kosztami badania oraz ewentualnych kosztów stwierdzonych nieprawidłowości obciąży Wykonawcę.

d)   Przygotowanie posiłków zgodnie ze współczesnymi zaleceniami racjonalnego żywienia, podstawę wyżywienia powinny stanowić produkty o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, węglowodanów, produkty mleczne, warzywa, owoce.

e)    Dostarczone posiłki muszą posiadać określoną temperaturę, którą Zamawiający będzie na bieżąco kontrolował tj:  drugie danie – temperatura 65°C +/-3°C.

f)    Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną od 530 do 600 kcal wraz z uwzględnieniem norm produktów każdej z grup.

g)   Posiłki mają być dostarczone w pojemnikach jednorazowych przystosowanych do kontaktu z żywnością (posiadające atest) i utrzymujących odpowiednią temperaturę posiłku.

h)   Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.

     i)          Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Wykonawcy.

j)     Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy, określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r.  w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80, poz. 545). Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania w uzasadnionych przypadkach powyższych próbek.

k)   Wartość próbek żywności Wykonawca ma obowiązek wkalkulować w cenę całodziennego wyżywienia.

l)     Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt zorganizuje zaopatrzenie w surowce   i produkty niezbędne do realizacji przedmiotu umowy, ponosząc odpowiedzialność za właściwe przygotowanie w procesie finalnym. Zakupu surowców niezbędnych do przygotowania posiłków Wykonawca dokonywał będzie w punktach zapewniających ich wysoką jakość. Sosy winny być przygotowywane na bazie produktów naturalnych, bez użycia półproduktów (np. sosy w proszku). Nie dopuszcza się stosowania ziemniaków z komponentów proszkowych (gotowe, paczkowane) oraz produktów konserwach.

ł) Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.

 10. Sposób dostawy:

1)  Realizując dostawy Wykonawca będzie dostarczać je Zamawiającemu każdego dnia,  w wyznaczonych godzinach, w odpowiednich jednorazowych pojemnikach, zapewniających przydatność potraw do spożycia, zapewniających właściwą ochron  i temperaturę. Posiłki dostarczane będą środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne, dopuszczonymi decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.

2)  Ciepły posiłek musi odpowiadać normom obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego

     żywienia, sporządzone  z   pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.

3)  Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków.

 III.              CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:

 od 11.09.2023 r. do 20.06.2024 r., od poniedziałku do piątku każdego miesiąca według kalendarza roku szkolnego 2023/2024 z wyłączeniem przerw świątecznych, ferii i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

IV.     SPOSÓB OBLICZANIA CENY  OFERTY

 Cena oferty powinna zawierać  cenę  brutto  za  jednodniowe  wyżywienie dziecka  zgodnie z  przedmiotem zamówienia.  Cena podana w ofercie powinna obejmować dwie stawki .Jedną za tzw. ,,wsad do kotła’’ i drugą za przygotowanie i dowóz posiłku do Zespołu. Cena może podlegać negocjacji w okresie trwania umowy. Wymaga to jednak podpisania odrębnego aneksu.

V.  KRYTERIA I SPOSÓB OCENY OFERT:

a.       Wybór najkorzystniejszej oferty zostanie dokonany przez Zamawiającego przy współudziale rodziców.

b.      Tylko oferta kompletna, zawierająca wszystkie wymagane przez Zamawiającego załączniki, zostanie dopuszczona do oceny.

c.      Do realizacji przedmiotu zamówienia zostanie wybrana oferta, która będzie najkorzystniejsza.

VI.             MIEJSCE I TERMIN SŁADANIA OFERT

Ofertę należy złożyć do dnia  01 września 2023 r.  do godz. 10.00 w zaklejonej kopercie,       w siedzibie sekretariatu Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie ul. Józefa Adamowskiego lub przesłać w formie elektronicznej na adres: gorzedowpsp@poczta.onet.pl

W przypadku osobistego złożenia koperty w sekretariacie na kopercie należy umieścić nazwę i adres  Zamawiającego,  nazwę i  adres Wykonawcy oraz  napis:  ,,Usługa  przygotowania   i dostarczenia posiłków w formie cateringu dla dzieci w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Gorzędowie”.

 W przypadku złożenia oferty w formie elektronicznej w tytule należy napisać ,,Usługa przygotowania i dostarczenia posiłków”.

Oferta otrzymana przez Zamawiającego po terminie podanym powyżej zostanie zwrócona Wykonawcy nie otwarta.

Wykonawca może wprowadzić zmiany lub wycofać złożoną przez siebie propozycję przed terminem upływu jej składania.

Zamawiający zastrzega sobie prawo odwołania postępowania w każdej chwili do dnia zawarcia umowy bez podania przyczyny. W takiej sytuacji zamawiający nie ponosi żadnej odpowiedzialności, w tym odszkodowawczej.

 VII.          WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU

 O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy:

1)   posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania Wykonawca jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiada uprawnienia dla miejsca rzeczywistego prowadzenia działalności gospodarczej. Ocena spełniania w/w warunków dokonana w oparciu o oświadczenie, decyzja PSSE .

     dysponuje potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia

2)    sytuacja ekonomiczna i finansowa

     Wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej     

      wykonanie zamówienia.

VIII.       SPOSÓB PRZYGOTOWANIA OFERTY

 Oferta powinna zostać złożona w zamkniętej kopercie z napisem

,,Usługa wykonania i dostarczenia posiłków w formie Cateringu dla dzieci Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Gorzędowie”

Oferta powinna zawierać następujące dokumenty:

     Formularz ofertowy – załącznik nr 1

b)              Wzór umowy- załącznik nr 2- parafowany przez Wykonawcę

 Nie dołączenie do oferty któregokolwiek ze wskazanych wyżej dokumentów lub złożenie ich w niewłaściwej formie skutkuje odrzuceniem ofert.

 IX.             INFORMACJE DOTYCZĄCE WYBORU NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY

 Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty zostanie umieszczona na tablicy informacyjnej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie oraz na stronie :

www.zspgorzedow.pl

 

X.                OSOBA UPRAWNIONA DO KONTAKTU

 Barbara Jędrzejek, dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie,

tel. 44 68117117,

e-  mail: gorzedowpsp@poczta.onet.pl

 

Załącznik nr 1

 

FORMULARZ OFERTOWY

 

…………………………, dnia………………………

( miejscowość)                       (data)

 

 

………………………………………

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

( dane składającego ofertę cenową- imię i nazwisko lub nazwa firmy, adres, tel., e-mail)

 

 

Zespół Szkolno-Przedszkolny

w  Gorzędowie

ul. Józefa Adamowskiego 7

97-360 Kamieńsk

  

W odpowiedzi na zapytanie ofertowe z dnia ……………………. w postępowaniu zgodnym z zasadą konkurencyjności na: usługę przygotowania i dostarczania  posiłków     w formie cateringu  dla  dzieci  do  Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie  oferuję  wykonanie  usługi  będącej  przedmiotem  zamówienia  zgodnie  z wymogami opisu przedmiotu zamówienia za cenę:

 

1)               brutto za jednodniowe wyżywienie dziecka (tzw. wsad do kotła) ……………….zł

2)               brutto przygotowanie i dowóz posiłku ………………. zł

 Termin realizacji zamówienia od 11września  2023 r. do 20 czerwca 2024 r. 

 

………………………………                              ……………………………………………

(miejscowość i data)                                        ( podpis i imienna pieczęć oferenta)

 Załącznik nr 2

 Umowa nr…………..

 Zawarta w dniu…..................................... w Gorzędowie pomiędzy:

Gminą Kamieńsk, ul. Wieluńska 50, 97-360 Kamieńsk NIP: 772-22-60-719 reprezentowaną przez Barbarę Jędrzejek - dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie, zwaną w dalszej części umowy nabywcą,

a

…………………………………………………………….. z siedzibą w………………………. wpisaną/ym  do………………………………

NIP………………………………………………………………………

Zwana/ym w dalszej części umowy Wykonawcą

 w trybie art.4 pkt.8 z ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo Zamówień  Publicznych (Dz.U.z 2013r. poz. 907 z późn. zm.), o następującej treści:

§ 1 

1.                Nabywca zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania usługi polegające na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków w formie cateringu dla dzieci do Zespołu  Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie, zgodnie z ofertą Wykonawcy i niniejszą umową.

2.                Nabywca będzie przekazywał Wykonawcy zapotrzebowanie na określoną ilość posiłków w sposób uzgodniony z Wykonawcą lub w dzień dostawy, do godz. 9.00, telefonicznie lub sms.

3.                W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i zmniejszenie liczby posiłków.

4.                Przedmiot  zamówienia  obejmuje  przygotowanie  i  dostarczenie  posiłku  dla  dzieci w wieku 4-15 lat, w ilości prognozowanej  dzieci uczęszczających do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie.

 

§ 2

 Termin realizacji zamówienia ustala się od 11 września 2023 r. do 20 czerwca  2024 r.

 § 3

 Opisany w §1 przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostarczenie jednego posiłku dziennie dla dzieci w wieku 4-15 lat uczęszczających do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie.

 § 4

 Do obowiązków Wykonawcy należy:

a)  przygotowanie posiłku,

b)  dostarczenie poporcjowanych posiłków w pojemnikach jednorazowych ze  sztućcami,

c) dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczone posiłki,

§ 5

 Posiłki będą dostarczane do godziny 11.30, do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego  w Gorzędowie, przygotowywane przez Wykonawcę od poniedziałku do piątku w roku szkolnym 2023/2024 z wyłączeniem świąt i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

1.    Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień.

 2.           Zamawiający zapłaci Wykonawcy wyłącznie za  posiłki  wydane  dzieciom  zgodnie  z codziennym zapotrzebowaniem.

3.      Szacunkowa liczba dzieci spożywających posiłki zgodnie z zamówieniem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie zobowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i  na zmniejszenie liczby posiłków.

4.           Nabywca dopuszcza zmianę w ilości posiłków w okresie obowiązywania umowy.

§ 6 

1)      Jadłospis będzie sporządzany  przez  Wykonawcę  (zaleca  się  różnorodność zestawów żywieniowych). Jadłospis przedstawiany będzie na 7 dni, najpóźniej do czwartku  poprzedzającego  tydzień,  którego  jadłospis  dotyczy.  Wszelkie  zmiany  w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę.

2)  Tygodniowy jadłospis obejmuje tylko drugie danie.

 3)     Pod pojęciem drugie danie należy rozumieć posiłek mięsny/rybny z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, kluski śląskie, makaron z sosem i krokiety itp.

4)      Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie.

 

§ 7

 1.          Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r Nr 171, poz.1225 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do ustawy.

2.           Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłku oraz normy produktów dla dzieci w wieku 5-6 lat. Wyklucza się posiłki sporządzone na bazie półproduktów. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania, z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.

 3.          Nabywca  zastrzega  sobie  prawo  do  dokonywania  badań  sprawdzających  kaloryczność  i wagę posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych    w przepisach dobrego żywienia oraz SIWZ, nabywca kosztami badania oraz ewentualnych kosztów stwierdzonych nieprawidłowości obciąży Wykonawcę.

4.          Przygotowanie posiłków zgodnie ze współczesnymi zaleceniami racjonalnego żywienia, podstawę wyżywienia powinny stanowić produkty o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, węglowodanów, produkty mleczne, warzywa, owoce.

5.        Dostarczone posiłki muszą posiadać określoną temperaturę, którą Zamawiający będzie na bieżąco kontrolował tj: -drugie danie temperatura 65°C  +/-3°C.

6.         Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną od 530 do 600 kcal wraz z uwzględnieniem norm produktów każdej z grup.

7.         Posiłki mają być  dostarczone w pojemnikach jednorazowych przystosowanych do kontaktu  z żywnością (posiadające atest) i utrzymujących odpowiednią temperaturę posiłku.

8.            Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.

9.          Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Wykonawcy.

10.       Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy, określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego  (Dz.  U.  Nr  80,  poz.  545).   Nabywca  zastrzega  sobie  prawo   do  żądania   w uzasadnionych przypadkach powyższych próbek.

11.       Wartość próbek żywności Wykonawca ma obowiązek wkalkulować w cenę całodziennego wyżywienia.

12.         Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt zorganizuje zaopatrzenie w surowce i produkty niezbędne do realizacji przedmiotu umowy, ponosząc odpowiedzialność za właściwe przygotowanie w procesie finalnym. Zakupu surowców niezbędnych do przygotowania posiłków Wykonawca dokonywał będzie w punktach zapewniających ich wysoką jakość. Zupy i sosy winny być przygotowywane na bazie produktów naturalnych, bez użycia półproduktów  (np.  zupy  i  sosy  w  proszku).  Nie  dopuszcza  się  stosowania    ziemniaków  z  komponentów   proszkowych   (gotowe,   paczkowane)   i   produktów     w konserwach np. konserwy ryb.

13.   Nabywca nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.

 §8

1.    Wykonawca będzie zachowywać segregację potraw, dostarczając je Nabywcy każdego dnia, w  wyznaczonych  godzinach, w odpowiednich pojemnikach jednorazowych, zapewniających przydatność potraw do spożycia, zapewniających właściwą ochronę  i temperaturę. Posiłki dostarczane będą środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne, dopuszczonymi decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.

2.    Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.

3.   Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków.

§9 

1.               Należność za tzw. ,,wsad do kotła’’ oraz przygotowanie i dostarczane posiłki ustalona będzie na podstawie ceny jednego posiłku wynikającego ze złożonej oferty wynoszącej:

Brutto ,,wsad do kotła’’  …………………zł (  słownie....... )

brutto: przygotowanie i dostarczenie posiłków :………………..zł   (słownie…….)

2.              Określona w ust.1 należność obejmuje wszelkie koszty związane z wykonaniem przedmiotu zamówienia w tym koszt dowozu posiłków do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie.

3.              Nabywca zapłaci Wykonawcy wyłącznie za posiłki rzeczywiście wydane dzieciom zgodnie z codziennym zapotrzebowaniem ( zamówieniem).

§10 

1.                             Rozliczenie za dostarczone posiłki będzie dokonywane w okresach miesięcznych (po zakończeniu miesiąca) na  podstawie  faktury obejmującej  należność  wyliczoną  w  oparciu o ilość rzeczywiście wydanych dzieciom posiłków i cenę określoną w §9 ust.1 umowy.

2.                             Nabywca zobowiązuje się dokonać zapłaty należności objętej fakturą, przelewem na konto Wykonawcy wskazane w fakturze w terminie 14 dni od otrzymania faktury przez nabywcę.

§11

 

1.      W przypadku nie wykonania lub nienależytego wykonania umowy Wykonawca zobowiązuje się zapłacić nabywcy kary umowne:

1)            w wysokości 10% wartości brutto zamówienia, którego dostawy nie zrealizowano na skutek wypowiedzenia umowy przez nabywcę bez zachowania okresu wypowiedzenia, na podstawie § 13 ust. 2 umowy.

2)                   w wysokości 2% wartości miesięcznej wartości zamówienia za każdorazowe niedostarczenie bądź nieterminowe dostarczenie posiłków.

2.    Strony mogą dochodzić na zasadach ogólnych odszkodowania przewyższającego kary umowne.

3.      Wykonawca wyraża zgodę na potrącenie kar umownych z przysługującego mu wynagrodzenia.

§12 

Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za ewentualne szkodliwe dla zdrowia skutki mogące wystąpić u osób spożywających dostarczane przez Wykonawcę posiłki.

§13

 1.  Każdej ze stron przysługuje prawo rozwiązania niniejszej umowy z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

2.  Nabywcy przysługuje prawo rozwiązania niniejszej umowy z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

3.  W okresie wypowiedzenia Wykonawca zobowiązany jest do świadczenia usługi stanowiącej przedmiot umowy.

§14

 Wszelakie zmiany umowy wymagają dla swej ważności formy pisemnej w postaci aneksu.

§15

 W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają przepisy Kodeksu cywilnego, a ewentualne spory podlegają rozpatrzeniu przez sąd właściwy dla siedziby nabywcy.

§16 

Umowę sporządzono w trzech jednobrzmiących egzemplarzach, dwie dla nabywcy i jedną dla Wykonawcy.

  

Nabywca:                                                                                          Wykonawca: