
Konkurs: „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”
Konkurs „Nie marnuj żywności – Żywność to wartość".
Uczestnicy Konkursu
Uczniowie klas I-IV szkół podstawowych.
Organizatorem Konkursu jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Temat Konkursu: „Nie marnuj żywności – Żywność to wartość".
Cele Konkursu:
1) przeciwdziałanie marnowaniu żywności;
2) włączenie dzieci w kreowanie pozytywnych postaw, tj. niemarnowania żywności;
3) podkreślenie, jak ważna jest żywność w życiu codziennym – warto ją szanować.
Uczestnictwo w Konkursie
1. Konkurs jest adresowany wyłącznie do uczestników indywidualnych – osób fizycznych.
2. Uczestnik musi posiadać zgodę rodzica lub opiekuna prawnego na udział w Konkursie.
3. Zadanie konkursowe (dalej: „plakat” lub „dzieło” lub „praca konkursowa”) musi być wykonane samodzielnie. Do Konkursu Uczestnik może zgłosić nie więcej niż jedną pracę konkursową. Udział w Konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.
4. Koszty wykonania i dostarczenia pracy konkursowej ponosi Uczestnik, rodzic lub opiekun prawny Uczestnika.
Zadanie konkursowe
1. Zadanie konkursowe polega na samodzielnym przygotowaniu i przekazaniu do Organizatora dzieła plastycznego w postaci plakatu. Plakat powinien dotyczyć tematu niemarnowania żywności.
2. Plakaty mogą przedstawiać:
1) sposoby, jak można zapobiegać marnowaniu żywności;
2) zachęty do ograniczania marnotrawstwa;
3) porady kulinarne, które pomogą ograniczyć marnowanie;
4) zalety, które wynikają z ograniczenia marnowania żywności;
5) wyjaśnienia, dlaczego marnowanie jest istotnym problemem;
6) informacje dotyczące rozróżnienia dwóch dat przydatności do spożycia „Należy spożyć do...”,
a „najlepiej spożyć przed...”;
7) inne treści, które w pozytywny sposób będą nawiązywać do niemarnowania żywności.
8) Praca konkursowa jest w formacie A2 (wymiary A2 to 42 x 59,4 cm).
9) Prace konkursowe należy dostarczyć do 25 listopada 2024 roku do p. Olgi Richter.
Cały regulamin dostępny na: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc
Uczniowie klas kl. V - VIII szkół podstawowych.
Konkurs ma na celu uświadomić jak szkodliwe jest marnotrawienie żywności oraz zachęca do podejmowania świadomych decyzji zakupowych. Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane.
Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczania marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem.
1. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu i przekazaniu do Organizatora dzieła w postaci zaprojektowanej i wykonanej samodzielnie karty z książki kucharskiej zawierającej autorski przepis kulinarny wraz ze zdjęciem potrawy.
2. Przepis kulinarny powinien dotyczyć tematu niemarnowania żywności.
3. Praca będzie obejmować:
1) Kartę z książki kucharskiej zaprojektowaną przez ucznia z przepisem kulinarnym zawierającym: nazwę potrawy, wyszczególnienie składników, sposób przygotowania oraz zdjęcie potrawy przygotowanej na podstawie przepisu kulinarnego. Technika wykonania karty dowolna, płaska nie trój wymiarowa. Format A4 (21cm × 29,7 cm). Zdjęcie potrawy wykonane techniką cyfrową, poziomo, na jasnym tle, rozmiar min 2560 x 1920 pikseli, rozdzielczość min. 72 dpi, format pliku: pdf.;
2) Zarówno w treści przepisu jak i na zdjęciu potrawy nie mogą być widoczne marki produktów spożywczych oraz wizerunki osób.
3) Przepis ma zachęcać i odnosić do ograniczania marnotrawstwa żywności;
Zgłoszenia przyjmujemy do 25 listopada 2024 r.
Informacje na temat Konkursu są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod adresem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyliszanuj-zywnosc.