Tutaj powinien być opis

Konkurs: „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość!”

Konkurs „Nie marnuj żywności – Żywność to wartość".

Uczestnicy Konkursu 

Uczniowie klas I-IV szkół podstawowych.

Organizatorem Konkursu jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Temat Konkursu: „Nie marnuj żywności – Żywność to wartość".

Cele Konkursu:

1) przeciwdziałanie marnowaniu żywności;

2) włączenie dzieci w kreowanie pozytywnych postaw, tj. niemarnowania żywności;

3) podkreślenie, jak ważna jest żywność w życiu codziennym – warto ją szanować.

Uczestnictwo w Konkursie

1. Konkurs jest adresowany wyłącznie do uczestników indywidualnych – osób fizycznych.

2. Uczestnik musi posiadać zgodę rodzica lub opiekuna prawnego na udział w Konkursie.

3. Zadanie konkursowe (dalej: „plakat” lub „dzieło” lub „praca konkursowa”) musi być wykonane samodzielnie. Do Konkursu Uczestnik może zgłosić nie więcej niż jedną pracę konkursową. Udział w Konkursie jest dobrowolny i bezpłatny.

4. Koszty wykonania i dostarczenia pracy konkursowej ponosi Uczestnik, rodzic lub opiekun prawny Uczestnika.

Zadanie konkursowe

1. Zadanie konkursowe polega na samodzielnym przygotowaniu i przekazaniu do Organizatora dzieła plastycznego w postaci plakatu. Plakat powinien dotyczyć tematu niemarnowania żywności.

2. Plakaty mogą przedstawiać:

1) sposoby, jak można zapobiegać marnowaniu żywności;

2) zachęty do ograniczania marnotrawstwa;

3) porady kulinarne, które pomogą ograniczyć marnowanie;

4) zalety, które wynikają z ograniczenia marnowania żywności;

5) wyjaśnienia, dlaczego marnowanie jest istotnym problemem;

6) informacje dotyczące rozróżnienia dwóch dat przydatności do spożycia „Należy spożyć do...”,

a „najlepiej spożyć przed...”;

7) inne treści, które w pozytywny sposób będą nawiązywać do niemarnowania żywności.

8) Praca konkursowa jest w formacie A2 (wymiary A2 to 42 x 59,4 cm).

9) Prace konkursowe należy dostarczyć do 25 listopada 2024 roku do p. Olgi Richter.

Cały regulamin dostępny na: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyli-szanuj-zywnosc 

 Uczniowie klas kl. V - VIII szkół podstawowych.

Konkurs ma na celu uświadomić jak szkodliwe jest marnotrawienie żywności oraz zachęca do podejmowania świadomych decyzji zakupowych. Z danych ONZ wynika, że marnujemy 1/3 żywności, którą wyprodukujemy. Tymczasem aby wyprodukować jedzenie, zużywa się mnóstwo pracy, energii i zasobów, takich jak woda. A niezjedzona żywność gdy trafia na śmietnik, rozkłada się emitując gazy cieplarniane.
Warto to zmienić i sprawić, by działania na ograniczania marnowania żywności stało się naturalnym nawykiem.

1. Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu i przekazaniu do Organizatora dzieła w postaci zaprojektowanej i wykonanej samodzielnie karty z książki kucharskiej zawierającej autorski przepis kulinarny wraz ze zdjęciem potrawy.

2. Przepis kulinarny powinien dotyczyć tematu niemarnowania żywności.

3. Praca będzie obejmować:

1) Kartę z książki kucharskiej zaprojektowaną przez ucznia z przepisem kulinarnym zawierającym: nazwę potrawy, wyszczególnienie składników, sposób przygotowania oraz zdjęcie potrawy przygotowanej na podstawie przepisu kulinarnego. Technika wykonania karty dowolna, płaska nie trój wymiarowa. Format A4 (21cm × 29,7 cm). Zdjęcie potrawy wykonane techniką cyfrową, poziomo, na jasnym tle, rozmiar min 2560 x 1920 pikseli, rozdzielczość min. 72 dpi, format pliku: pdf.;

2) Zarówno w treści przepisu jak i na zdjęciu potrawy nie mogą być widoczne marki produktów spożywczych oraz wizerunki osób.

3) Przepis ma zachęcać i odnosić do ograniczania marnotrawstwa żywności;

Zgłoszenia przyjmujemy do 25 listopada 2024 r.

Informacje na temat Konkursu są dostępne na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod adresem: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/4xp-czyliszanuj-zywnosc.