Tutaj powinien być opis

ZAPYTANIE OFERTOWE!

Zespół Szkolno – Przedszkolny w Gorzędowie zaprasza do złożenia oferty na usługę przygotowanie i dostarczanie posiłków dla dzieci uczęszczających  do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie 

 

  ZAMAWIAJĄCY NAZWA I ADRES:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Gorzędowie ul. Józefa Adamowskiego 7

 97-360 Kamieńsk , tel. 446817117

II  PRZEDMIOT ZAPYTANIA OFERTOWEGO

Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia

1. Zamawiający zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania usługi polegające na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków w formie cateringu dla dzieci w wieku 3-15 lat do Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie od 02.09.2025r. do 25.06.2026r. według kalendarza roku szkolnego z wyłączeniem przerw świątecznych, ferii i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

2.    Przedmioty zamówienia obejmują:

a. przygotowanie i dostarczenie jednego ciepłego posiłku dziennie dla dzieci w wieku 7-15 lat, w ilości prognozowanej 47 dzieci uczęszczających  do Publicznej  Szkoły Podstawowej  w Gorzędowie znajdującej się w Zespole Szkolno – Przedszkolnym w Gorzędowie

 b. przygotowanie i dostarczenie jednego ciepłego posiłku dziennie w formie drugiego danie, śniadania i podwieczorku dla dzieci w wieku 3-6 lat, w ilości prognozowanej 25 dzieci uczęszczających  do Publicznego Przedszkola  w Gorzędowie.

3.    Posiłki będą dostarczane i wydawane o godzinie 11.30, przygotowywane przez Wykonawcę od poniedziałku do piątku w roku szkolnym 2025/2026 z wyłączeniem świąt       i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

4.    Do obowiązków Wykonawcy należy:

a)  przygotowanie posiłku,

b)  dostarczenie gotowych gorących posiłków w pojemnikach jednorazowych ze sztućcami,

c)     dokonywanie comiesięcznych rozliczeń  za dostarczone posiłki.

5.      Ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień. Termin informacji o zapotrzebowaniu oraz forma jej przekazania zostanie uzgodniona z Wykonawcą.

6.      Zamawiający zapłaci  Wykonawcy  wyłącznie  za  posiłki  wydane  dzieciom  zgodnie  z codziennym zapotrzebowaniem.

7.     Szacunkowa liczba dzieci spożywających posiłki zamówieniem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków.

8.    Jadłospis:

1) Jadłospis  będzie   sporządzany   przez   Wykonawcę   (zaleca   się   różnorodność  zestawów żywieniowych). Jadłospis przedstawiany będzie na 7 dni, najpóźniej do czwartku poprzedzającego  tydzień,  którego  jadłospis  dotyczy. Wszelkie  zmiany  w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę.

2)  Tygodniowy jadłospis obejmować  będzie  drugie danie.

3)     Pod pojęciem drugie danie należy rozumieć posiłek mięsny/rybny z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, kluski śląskie. makaron z sosem i krokiety itp.

4)    Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia.  Wykonawca  w  ramach  świadczonych  usług  zobowiązany  jest  do  współpracy  z Dyrektorem Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie.

9.    Standardy żywienia:

1)  Wykonawca zobowiązany jest  do  przygotowania,  dostarczenia i  wydania posiłków        o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006 r Nr 171, poz.1225 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do ustawy.

2)  Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną, wielkość posiłku oraz normy produktów dla dzieci w wieku 4-15 lat. Wyklucza się posiłki sporządzone na bazie półproduktów. Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania,                      z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych. 

3)  Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych    w przepisach dobrego żywienia oraz SIWZ, Zamawiający kosztami badania oraz ewentualnych kosztów stwierdzonych nieprawidłowości obciąży Wykonawcę.

4)  Przygotowanie posiłków zgodnie ze współczesnymi zaleceniami racjonalnego żywienia, podstawę wyżywienia powinny stanowić produkty o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka, węglowodanów, produkty mleczne, warzywa, owoce.

5)  Dostarczone posiłki muszą posiadać określoną temperaturę, tj: drugie danie – temperatura 65°C +/-3°C.

6)  Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną od 530 do 600 kcal wraz z uwzględnieniem norm produktów każdej z grup.

7)  Posiłki mają być dostarczone w pojemnikach jednorazowych przystosowanych                do kontaktu z żywnością (posiadające atest) i utrzymujących odpowiednią temperaturę posiłku.

8)  Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.

9)  Dystrybucją posiłków zajmować się będą pracownicy Wykonawcy.

10)  Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia próbki każdej składowej części potrawy, określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r.  w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80, poz. 545). Zamawiający zastrzega sobie prawo do żądania          w uzasadnionych przypadkach powyższych próbek.

11)  Wartość próbek żywności Wykonawca ma obowiązek wkalkulować w cenę całodziennego wyżywienia.

12)  Wykonawca we własnym zakresie i na własny koszt zorganizuje zaopatrzenie w surowce i produkty niezbędne do realizacji przedmiotu umowy, ponosząc odpowiedzialność za właściwe przygotowanie w procesie finalnym. Zakupu surowców niezbędnych do przygotowania posiłków Wykonawca dokonywał będzie w punktach zapewniających ich wysoką jakość. Sosy winny być przygotowywane na bazie produktów naturalnych, bez użycia półproduktów (np. sosy w proszku). Nie dopuszcza się stosowania ziemniaków  z komponentów proszkowych (gotowe, paczkowane) oraz produktów konserwach.

13)  Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia.

10.    Sposób dostawy:

1)  Realizując dostawy Wykonawca będzie dostarczać je Zamawiającemu każdego dnia, w wyznaczonych godzinach, w odpowiednich jednorazowych pojemnikach, zapewniających przydatność potraw do spożycia, zapewniających właściwą ochronę i temperaturę. Posiłki dostarczane będą środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne, dopuszczonymi decyzją właściwego inspektora sanitarnego do przewozu posiłków dla potrzeb zbiorowego żywienia.

2)  Ciepły posiłek musi odpowiadać normom obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,  sporządzone    pełnowartościowych,  świeżych  artykułów  spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności.

3) Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków.

 

III  CZAS TRWANIA ZAMÓWIENIA LUB TERMIN WYKONANIA:

1. Od 02.09.2025 r. do 26.06.2026 r., od poniedziałku do piątku każdego miesiąca według kalendarza roku szkolnego 2025/2026 z wyłączeniem przerw świątecznych, ferii i dni wolnych od zajęć dydaktyczno-wychowawczych Zespołu.

IV SPOSÓB OBLICZANIA CENY  OFERTY

Cena oferty powinna zawierać  cenę  brutto  za  jednodniowe  wyżywienie dziecka  zgodnie z  przedmiotem zamówienia.  Cena podana w ofercie powinna obejmować dwie stawki .Jedną za tzw. ,,wsad do kota’’ i drugą za przygotowanie i dowóz posiłku do Zespołu. Cena może podlegać negocjacji w okresie trwania umowy. Wymaga to jednak podpisania odrębnego aneksu.

V KRYTERIA I SPOSÓB OCENY OFERT:

1.  Wybór najkorzystniejszej oferty zostanie dokonany przez Zamawiającego przy współudziale rodziców.

2.  Tylko oferta kompletna, zawierająca wszystkie wymagane przez Zamawiającego załączniki, zostanie dopuszczona do oceny.

3. Do realizacji przedmiotu zamówienia zostanie wybrana oferta, która będzie najkorzystniejsza.

VI MIEJSCE I TERMIN SŁADANIA OFERT

Ofertę należy złożyć do dnia  27 sierpnia 2025 r.  do godz. 10.00 w zaklejonej kopercie,       w siedzibie sekretariatu Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie ul. Józefa Adamowskiego lub przesłać w formie elektronicznej na adres: gorzedowpsp@poczta.onet.pl

W przypadku osobistego złożenia koperty w sekretariacie na kopercie należy umieścić nazwę i adres  Zamawiającego,  nazwę i  adres Wykonawcy oraz  napis:  ,, Usługa  przygotowania  i dostarczenia posiłków w formie cateringu dla dzieci w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Gorzędowie”.

W przypadku złożenia oferty w formie elektronicznej w tytule należy napisać ,, Usługa przygotowania i dostarczenia posiłków’’

Oferta otrzymana przez Zamawiającego po terminie podanym powyżej zostanie zwrócona Wykonawcy nie otwarta.

Wykonawca może wprowadzić zmiany lub wycofać złożoną przez siebie propozycję przed terminem upływu jej składania.

Zamawiający zastrzega sobie prawo odwołania postępowania w każdej chwili do dnia zawarcia umowy bez podania przyczyny. W takiej sytuacji zamawiający nie ponosi żadnej odpowiedzialności, w tym odszkodowawczej.

VII WARUNKI UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy: posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.

Wykonawca jest wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli    

Państwowej Inspekcji Sanitarnej, posiada uprawnienia dla miejsca rzeczywistego

prowadzenia działalności gospodarczej. Ocena spełniania w/w warunków dokonana              w oparciu o oświadczenie, decyzja PSSE .

 

1)  Dysponuje potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia

2)  Sytuacja ekonomiczna i finansowa

Wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej     

wykonanie zamówienia

 

VIII  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA OFERTY

Oferta powinna zostać złożona w zamkniętej kopercie z napisem 

,,Usługa    wykonania    i    dostarczenia    posiłków    w    formie    Cateringu    dla   dzieci Zespołu Szkolno – Przedszkolnego w Gorzędowie"

Oferta powinna zawierać następujące dokumenty:

a)  Formularz ofertowy – załącznik nr 1

Nie dołączenie do oferty któregokolwiek ze wskazanych wyżej dokumentów lub złożenie ich w niewłaściwej formie skutkuje odrzuceniem ofert.

IX INFORMACJE DOTYCZĄCE WYBORU NAJKORZYSTNIEJSZEJ OFERTY

Informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty zostanie umieszczona na tablicy informacyjnej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie oraz na stronie :

www.zspgorzedow.pl

X OSOBA UPRAWNIONA DO KONTAKTU

Agata Justyna Rozpończyk, dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie,

tel. 44 68117117,e- mail: gorzedowpsp@poczta.onet.pl

Załącznik nr 1

FORMULARZ OFERTOWY

 

 

…………………………, dnia………………………

( miejscowość)                      (data)

 

 

………………………………………

……………………………………….

……………………………………….

……………………………………….

( dane składającego ofertę cenową- imię i nazwisko lub nazwa firmy, adres, tel., e-mail)

 

 

Zespół Szkolno-Przedszkolny

w  Gorzędowie

ul. Józefa Adamowskiego 7

97-360 Kamieńsk

 

 

W odpowiedzi na zapytanie ofertowe z dnia ……………………. w postępowaniu zgodnym   z zasadą konkurencyjności na: usługę przygotowania i dostarczania  posiłków     w formie cateringu  dla  dzieci  do  Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Gorzędowie  oferuję  wykonanie  usługi  będącej  przedmiotem  zamówienia  zgodnie  z wymogami opisu przedmiotu zamówienia za cenę:

 

1)  brutto za jednodniowe wyżywienie dziecka (tzw. wsad do kotła)……………….zł

2)  brutto przygotowanie i dowóz posiłku ………………. zł

Termin realizacji zamówienia od 02 września  2025 r. do 26 czerwca 2026 r.

 

………………………….                                                                     …………………………                              

(miejscowość i data)                                                                                                                                          ( podpis i imienna pieczęć oferenta)